Home Berkelland Informatieavond over het Bermenbeleidsplan, Verlichtingsplan en Wegenbeleidsplan van de Gemeente Berkelland.

Informatieavond over het Bermenbeleidsplan, Verlichtingsplan en Wegenbeleidsplan van de Gemeente Berkelland.

door Marijke Geverinck
0 opmerking

“Informatieavond over het Bermenbeleidsplan, Verlichtingsplan en Wegenbeleidsplan van de Gemeente Berkelland”

Donderdag 11 juli 2024 hadden wij (Evelien Daalwijk en William Geerdink) van BBB Berkelland een informatieavond over het Bermenbeleidsplan, Verlichtingsplan en Wegenbeleidsplan van de Gemeente Berkelland

Deze avond werd verzorgd door beleidsmedewerkers en de programmamanager van deze afdeling namens de Gemeente Berkelland.

We werden bijgepraat over de toekomst van:
– Ecologisch bermbeheer 24-33
– Wegenbeleid 25-29
– Beheer openbare verlichting 24-33

Wat met name heel nadrukkelijk voor alle 3 onderdelen helder werd is dat we nu de naweeën hebben van jarenlang, in onze ogen, verkeerd beleid op deze onderdelen. Daardoor moeten we nu een megagrote inhaalslag maken omdat er in het verleden altijd is gekozen voor de onderhoudsstatus laag!!!
Keuzen uit het verleden (waar BBB Berkelland niet aan heeft deelgenomen) spelen ons nu parten.

Bij het ecologisch bermbeheer geldt dat wanneer het percentage Ecologisch Bermbeheer hoger dan +/-42 % moet worden, we flink moeten investeren in ons machinepark. De wijze van maaien en opzuigen dient te veranderen. Dit gaat 125 K tot 230 K kosten voor Gemeente Berkelland. 
Hier is geen geld voor beschikbaar in de Perspectiefnota.

Van het wegenbeleid worden wij al helemaal niet vrolijk, doordat nieuwe data en verwerking op een andere manier van bestaande data, schokkende negatieve resultaten te beeld brachten, voor wat betreft de staat van ons wegennetwerk,  de ondergrond en de technische constructie van ons wegennetwerk, maar men jarenlang ook wederom de status, onderhoudsstatus laag
heeft gehanteerd, worden we nu geconfronteerd met een gigantische inhaalslag in de Gemeente Berkelland wat ons de komende 4 jaar, minimaal 3 miljoen euro per jaar gaat kosten.
En u begrijpt het: Ook hier is geen geld voor beschikbaar in de Perspectiefnota.

En u zult begrijpen voor het beheer van de openbare verlichting is de zorg al net zo groot, ook hier moet feitelijk een inhaalslag gemaakt worden voor de lantaarnpalen en ook voor de armaturen.
Qua lampen (LED en Spaarlampen), doen we het in Berkelland nog niet eens zo slecht, maar qua armaturen zijn er situatie waar de armatuur zo verouderd zijn, dat er geen lampen meer te koop zijn en zodra de voorraad in eigen werkplaats op is,  deze armaturen direct vervangen dienen te worden.
Ook dit kost veel geld,  in 2024 z’n 450K oplopend tot in 2035 tot 650K,
u begrijpt het: Ook hier is geen geld voor beschikbaar in de Perspectiefnota.

BBB Berkelland vind het jammer dat gemaakte keuzen, uit het verleden ons nu dwingen, extra geld uit te geven, wat er niet is, waarvoor in de begroting drastische en misschien wel hele vervelende keuzen gemaakt moeten worden,  waar alle Boeren, Burgers en Bewoners van Berkelland mee te maken krijgen.

BBB Berkelland vraagt u, om mee te denken over het bovenstaande vraagstuk, zodat we straks ook met uw reacties het beleidsdocument kunnen beoordelen op de wensen van de inwoners.

Moeten we de inhaalslag op ons Bermbeheer Wegenbeleid en Openbare verlichting doen?

1             Zo ja waar halen we het geld vandaan, verhoging OZB, duurdere afvalstoffenheffing, of uw idee/ invulling?  

2             Zo nee, hoe kijkt u tegen deze situaties aan?

Denk met ons mee en vul aan.

 

William Geerdink Raadslid

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter